jueves, 16 de noviembre de 2017

Setmana de la ciència

La setmana de la ciència

  Com fer un dels experiments casolans més impressionants?
 Es tracta de fer una escuma de foc de manera molt senzilla que podràs tenir  la teva pròpia mà. L'experiment comporta una mica de risc però si es prenen les mesures de precaució adequades no té per què haver cap problema;


Materials:

- Laca per als cabells o desodorant (en esprai).
- Sabó líquid concentrat (com el que fem servir per rentar els plats).
- Una palleta o canyeta.
- Un bol gran i un altre petit.
- Aigua.
- Un encenedor o encenedor.




Procediment:

El primer que hem de fer és agafar un bol gran amb una mica d'aigua i fer-hi un rajolí de sabó concentrat. Ho barregem bé tot amb ajuda de la palleta.

Un cop ben remogut, agafem l'esprai i el trobem a l'interior de la barreja a través de la palleta. Per a això, fiquem un extrem de la canyeta al bol i l'altre el posem en el filtre del pot d'esprai. Premem i deixem anar el gas durant uns segons. Comprovarem que s'ha format una bona quantitat de bombolles: les bombolles de foc;)

Ja està tot a punt. Ara, el primer pas (i més important) és posar al costat un bol petit amb aigua i humedecernos prèviament la mà per a evitar cremades. Després, agafem una bona quantitat de bombolles amb la mateixa mà i, finalment, les encenem amb l'encenedor (i ho retirem ràpidament). Observarem com es forma l'instant una gran flamarada a la nostra pròpia mà, sense cremar-nos.

  Explicació:
Les laques en esprai o desodorants són altament inflamables. Quan introduïm el seu gas a la barreja d'aigua sabonosa, el que fem és concentrar-lo en múltiples bombolles que, en agafar a la mà, s'inflamen ràpidament en entrar en contacte amb una flama. La reacció exotèrmica que passa és la següent:   
                                                
                                   2CH3OH + 3O2 -> Calor + diu + 2CO2 + 4H2O

D'altra banda, no ens cremem el palmell de la mà perquè la capa d'aigua que ens tirem té una alta capacitat calorífica, és a dir, la calor generada per la reacció es dissipa en l'aigua.                                                    



No hay comentarios:

Publicar un comentario

llocs de turisme en Tarragona

Catedral . (s. XII-XIV), construïda a la part més alta de la ciutat, aproximadament al mateix lloc que el temple romà de culte a l...