Alfred Nobel
Estocolm, 1833 - San Remo, Itàlia, 1896) Químic suec que va inventar la dinamita i va fundar els premis que porten el seu nom. Va passar gran part de la seva joventut a Sant Petersburg (Rússia), on el seu pare -que era enginyer- va instal·lar una fàbrica d'armament que va fer fallida el 1859.
Alfred Nobel
Va tornar a Suècia en 1863, completant allà les investigacions que havia iniciat en el camp dels explosius: en 1863 va aconseguir controlar mitjançant un detonador les explosions de la nitroglicerina, inventada per l'italià Ascanio Sobrero; en 1865 va perfeccionar el sistema amb un detonador de mercuri; i el 1867 va crear la dinamita, un explosiu plàstic resultant d'absorbir la nitroglicerina en un material sòlid porós, amb el que es reduïen els riscos d'accident (les explosions accidentals de la nitroglicerina, en una de les quals havia mort el seu propi germà Emil, havien despertat fortes crítiques contra Nobel i les seves fàbriques).
Encara va produir altres invencions en el terreny dels explosius, com la gelignita (1875) o la balistita (1887). Nobel va patentar tots els seus invents i va fundar companyies per fabricar-los i comercialitzar-los des de 1865 (primer a Estocolm i Hamburg, després també a Nova York i San Francisco). Els seus productes van ser d'enorme importància per a la construcció, la mineria i l'enginyeria, però també per a la indústria militar (per a la qual havien estat expressament dissenyats alguns d'ells, com la balistita o pólvora sense fum); amb ells va posar els fonaments d'una fortuna que va acréixer amb la inversió en pous de petroli en el Caucas.
Per tot això, Nobel va acumular una enorme riquesa, la combinació d'ambdues raons el va portar a llegar la seva fortuna a una fundació -la Fundació Nobel, creada el 1900- amb l'encàrrec d'atorgar una sèrie de premis anuals a les persones que més haguessin fet en benefici de la humanitat en els terrenys de la física, la química, la medicina, la literatura i la pau.
Tals premis eren reflex de la preocupació d'Alfred Nobel per la pau mundial i de les seves idees progressistes i contràries a la violència.
El premi Nobel
Atorgat per diferents institucions de Suècia, el Premi Nobel és un dels premis més importants que es lliuren en l'any i que té a veure bàsicament amb la qualitat del treball d'especialistes en els camps de diferents ciències naturals i matemàtiques així com també els èxits en el camp de la literatura i en la lluita per la pau. El primer premi es va lliurar en l'any 1901 i des de llavors s'ha lliurat anualment tot i que en alguns moments del segle XX els premiats van poder no haver rebut el premi per qüestions polítiques o ideològiques. El Premi Nobel porta el seu nom en honor a Alfred Nobel, un químic i enginyer suec nascut el 1833 que va fer avenços significatius en els dos camps.
Sense dubtes, rebre el Premi Nobel en les diferents categories existents (física, química, literatura, medicina i en la lluita per la pau) és un honor que tot aquell que es dedica a aquests camps espera aconseguir alguna vegada a la vida. El Premi Nobel és un dels més destacats i causa de l'exclusivitat del seu atorgament, les persones que el reben no només compten amb la gratificació de tenir en la seva carrera semblant reconeixement si no que a més també reben diferents sumes de diners que varien d'acord al llorejat i que tenen per objectiu estimular el treball d'aquesta persona en el camp en el que s'especialitza. De més està dir que comptar amb aquest reconeixement també suposa la puntada de peu per al desenvolupament o continuació d'una carrera encara més brillant i frondosa.
Els premis poden ser atorgats a una persona o a diverses en conjunt d'acord al treball de què es tracti,moltes vegades, els científics solen treballar en grup per desenvolupar resultats més efectius i la els científics solen treballar en grup per desenvolupar resultats més efectius i els projectes solen incloure a diverses persones, raó per la qual el premi és llavors atorgat a tots els que van formar part del mateix.
De la mateixa manera que succeix amb tots els premis, els Nobel no estan exepts de controvèrsia ja que en nombroses situacions han deixat de costat a grans científics, escriptors i lluitadors per la pau per diferents raons. Alhora, molts premis atorgats han estat discutits i es consideren controvertits des de molt diferents punts de vista.
Premis Nobel en ciencìes dels darrers any
El Premi Nobel de Física ha reconegut el treball de Rainer Weiss, Kip Thorne i Barry Barish, els científics clau en el desenvolupament de LIGO, l'instrument que va permetre la detecció de les ones gravitacionals. L'Acadèmia sueca reconeix així la gesta que va aconseguir confirmar una hipòtesi que l'Albert Einstein va realitzar fa més d'un segle.
Els premis Nobel en Investigació i Ciència.
Des de la seva fundació el 1976, Investigació i Ciència ha comptat amb la col·laboració de nombrosos premis nobel. Això ha permès als lectors seguir el desenvolupament de la ciència més rellevant, de la mà dels protagonistes més destacats. Recopilem en aquesta pàgina nostres autors «nobel», en una llista que segueix creixent.
Així mateix, coincidint amb la celebració que cada any reuneix a Lindau a premis nobel i joves investigadors de tot el món, Recerca i Ciència ha ofert diverses recopilacions d'extractes d'articles publicats pels llorejats a la nostra revista (o en Scientific American abans de 1976) . vegeu:
Commemoració dels Nobel (de biologia) (IYC, 6-2011)
Nobels i novells (de física) (IYC, 7-2012)
Una reunió de premis nobel (de química) (IYC, 7-2013)
Els nobel i la fàbrica del cos (de biologia) (IYC, 7-2014).
No hay comentarios:
Publicar un comentario