viernes, 24 de noviembre de 2017

24 de novembre

El mar

El mar o La mar es una masa de agua salada que cubre la mayor parte de la superficie de la tierra  que tiene olas que son onda de gran amplitud que se forman en la superficie de las aguas o un fenómeno atmosférico que produce variación repentina en la temperatura de un lugar.
Classes de mares :
Mar litoral

                           
                           Foto1:mar litoral de Colombia.
Mar continental
.
                             
                             foto2:mar continental de china.

Mares cerrados 

                                           

El ADN


El ADN o también nombrado ácido desoxirribonucleico es una moléculas diversas que contienen las instrucciones que un organismo necesita para desarrollares ,vivir y reproducirse .Estas reglas se encuentran dentro de cada célula siendo transmitidas de padres a hijos .

DESCUBRIMIENTO
La doble hélice que tiene un diámetro de 2nm y entre par de bases hay una separación de 0'34nm y en cada vuelta hay 10 pares de bases.


                         


ESTRUCTURA
El ADN fue descubierto por el químico alemán Fredich Miescher en 1869 sin embargo no fue hasta 1953 cuando James Watson ,Francis Crick, Rosalind Franklin y Maure Wilkins  descubrieron su estructura ,la doble helase y la importancia que tenia.
Su estructura del ADN está compuesto de moléculas denominadas nucleótidos que contiene un grupo de fosfato ,uno de azúcar y una base de nitrógeno que tiene cuatro tipos de base  que son la adenina(A),timina(T),guadiana(G) y citosina ( c)  son las que determinan el código genético ,es decir el ADN.


Cebras
El estudio, presentado en la revista Journal of Experimental Biology, ha sido el resultado del esfuerzo entre varios grupos de investigadores de Hungría y Suecia. Un misterio que aseguran resuelto y cuyo origen parece de lo más simple. Las rayas surgieron para alejar a tipos de insecto en la sabana.
Y es que según el estudio, este patrón de rayas estrechas en su cuerpo hace de las cebras un animal poco atractivo para las moscas. La razón, el efecto que producen las formas de las rayas al reflejarse en la luz.
Según explican, esto significa que la luz que rebota en los caballos oscuros (y que viaja en forma de ondas a los ojos de una mosca "hambrienta), se mueve a lo largo de un plano horizontal, de la misma forma que lo hiciera una serpiente deslizándose con su cuerpo por el suelo. Los investigadores habían encontrado que estas moscas estaban tremendamente atraídas por estas ondas de luz. No así en los caballos blancos, cuya luz no polarizada dificulta la captación de los insectos.     
                              
                                    




jueves, 16 de noviembre de 2017

Setmana de la ciència

La setmana de la ciència

  Com fer un dels experiments casolans més impressionants?
 Es tracta de fer una escuma de foc de manera molt senzilla que podràs tenir  la teva pròpia mà. L'experiment comporta una mica de risc però si es prenen les mesures de precaució adequades no té per què haver cap problema;


Materials:

- Laca per als cabells o desodorant (en esprai).
- Sabó líquid concentrat (com el que fem servir per rentar els plats).
- Una palleta o canyeta.
- Un bol gran i un altre petit.
- Aigua.
- Un encenedor o encenedor.




Procediment:

El primer que hem de fer és agafar un bol gran amb una mica d'aigua i fer-hi un rajolí de sabó concentrat. Ho barregem bé tot amb ajuda de la palleta.

Un cop ben remogut, agafem l'esprai i el trobem a l'interior de la barreja a través de la palleta. Per a això, fiquem un extrem de la canyeta al bol i l'altre el posem en el filtre del pot d'esprai. Premem i deixem anar el gas durant uns segons. Comprovarem que s'ha format una bona quantitat de bombolles: les bombolles de foc;)

Ja està tot a punt. Ara, el primer pas (i més important) és posar al costat un bol petit amb aigua i humedecernos prèviament la mà per a evitar cremades. Després, agafem una bona quantitat de bombolles amb la mateixa mà i, finalment, les encenem amb l'encenedor (i ho retirem ràpidament). Observarem com es forma l'instant una gran flamarada a la nostra pròpia mà, sense cremar-nos.

  Explicació:
Les laques en esprai o desodorants són altament inflamables. Quan introduïm el seu gas a la barreja d'aigua sabonosa, el que fem és concentrar-lo en múltiples bombolles que, en agafar a la mà, s'inflamen ràpidament en entrar en contacte amb una flama. La reacció exotèrmica que passa és la següent:   
                                                
                                   2CH3OH + 3O2 -> Calor + diu + 2CO2 + 4H2O

D'altra banda, no ens cremem el palmell de la mà perquè la capa d'aigua que ens tirem té una alta capacitat calorífica, és a dir, la calor generada per la reacció es dissipa en l'aigua.                                                    



SETMANA DE LA CIÈNCIA

SETMANA DE LA CIÈNCIA

El CSIC participa activament en la Setmana de la Ciència, una fita anual celebrat al mes de novembre a tot Espanya al que en cada edició se sumen nous centres i investigadors del Consell.

La Setmana de la Ciència i la Tecnologia és la iniciativa més important de divulgació científica en moltes comunitats autònomes. Des de 2001 és organitzada amb caràcter nacional amb els objectius d'apropar la ciència al públic de totes les edats, estimular el gust pel saber científic i incentivar la participació dels ciutadans en qüestions científiques mitjançant la realització d'activitats de divulgació en museus, universitats, centres de recerca, parcs tecnològics, etc. 





Acudits Científics

L'humor és útil en totes les situacions. També a la ciència. Permet distanciar del que es fa, mirar-lo des de fora, i adoptar una actitud crítica davant les pràctiques o les creences habituals. És també important en l'ensenyament. Un acudit oportú en una classe (presencial, és clar) és molt adequat per relaxar-se i veure des d'una altra perspectiva el problema que es tracta. Per tot això, avui us expliquem els millors acudits sobre ciència.


Els enginyers del cos humà

Tres enginyers discutint sobre el disseny del cos humà:
- Òbviament, el que ho va fer era un enginyer mecànic; fixa't en
les articulacions, en els ossos de la mà, en ...
- No home, va ser un enginyer elèctric; fixa't en el sistema
nerviós, en la complexitat que és el cervell, en ...
- Nah, oncles, ni idea, això ho va fer un enginyer civil; a ningú més
se li ocorre posar un desguàs tòxic al costat d'una àrea recreativa.
Sherlock Holmes sota les estrelles.



Sherlock Holmes i el Dr. Watson estan d'acampada. Munten la seva tenda de campanya sota els estels i se'n van a dormir. A la meitat de la nit Holmes desperta a Watson i li diu:
- Watson, mira a dalt a les estrelles i digues-me què veus.
- Doncs, veig milions d'estrelles.
- I què es dedueix d'això?
- Doncs ... Si hi ha milions d'estrelles, fins i tot encara que només un petit percentatge d'elles tingui planetes, és molt probable que hi hagi molts planetes com la Terra. I si hi ha altres planetes com la Terra, això vol dir que podria haver vida extraterrestre.
- Watson, seràs idiota, el que es dedueix és que ens han robat la tenda de campanya.

llocs de turisme en Tarragona

Catedral . (s. XII-XIV), construïda a la part més alta de la ciutat, aproximadament al mateix lloc que el temple romà de culte a l...